Кога за последно сте посещавали спа център? Не сте!? Значи или сте прекалено заети за „такива работи” или сте от онези от нас, които се притесняват да направят нещо подобно за първи път. Спокойно! Не забравяйте, че всяко ваше занимание е започнало с първия път. Тук ще ви предложим няколко напътствия за вашето Първо спа преживяване!

Сигурно много искате да отидете на спа център и тайничко завиждате всеки път, когато чуете някой да разказва колко добре се е почувствал след това, но приятелката ви, която има опит е толкова заета напоследък... Ако пък оправданието ви да не отидете на спа е, че нямате време или не си падате по такива работи, то вие също най-вероятно просто се притеснявате, но не искате да си го признаете... Не може човек да не си пада по собствената си релаксация и възстановяването на тялото си. От която и от двете групи да сте, вероятно предстои първото ви спа посещение. Ходенето в спа център е нещо, което притеснява може би всеки, който не го е пробвал. Спа модата навлиза толкова бързо, че вече посещението на такъв център не е недостъпен лукс, а е прекрасен начин да се откъснете от натовареното ежедневие и да се отдадете на пълна релаксация, като междувременно възстановявате и разкрасявате тялото си. Не допускайте неинформираността, срамът или притеснението да ви лишат от тази възможност...

Ще ви помогнем с няколко напътствия за поведението и етикета в спа центъра.

 • Най-честото притеснение обикновено е свалянето на дрехите за масаж. Не се тревожете. Благоприличието винаги се спазва по време на масаж. За определени типове масаж, като рефлексологията, можете да останете с дрехите си. Ако сте много притеснителни, винаги може да се насладите на тай масаж, масаж на лицето или пък на спа маникюр и педикюр. Може да попитате масажистите да ви предложат и други видове такива процедури.
 • Не забравяйте да си резервирате посещението за спа процедури поне 2 -3 дни по-рано. Запознайте се с политиката за потвърждение на регистрацията, за да не се случва да си разваляте настроението със смяна на плановете в последния момент. Ако пък смятате да прекарате първото си спа посещение в спа хотел или курорт, добре е да резервирате и проучите мястото поне 2 седмици по-рано. Проучете сайта им или поискайте да ви изпратят информация за услугите, които предлагат. Запишете си часове за процедурите. Така ще изживеете част от удоволствието да избирате и фантазирате предварително.
 • Когато правите резервацията, не се притеснявайте да споменете, че това е първото ви посещение в спа център. Чувствайте се свободни да зададете всички въпроси, които имате относно процедурите и това, кои са подходящи за вас. Ако страдате от високо кръвно налягане, разширени вени, алергии, ако имате някакви други проблеми или притеснения относно здравословното си състояние или сте бременна, добре е да уведомите за това служителя от спа центъра, за да ви посъветва кои процедури можете да изберете и кои са най-подходящи за вас.
 • Добре е да пристигнете поне 15 минути преди резервираното време. За някои процедури е необходимо дори по-рано, но за тях ще бъдете информирани.
 • Когато пристигнете и се запишете на рецепцията, напомнете им, че това е първото ви посещение. Така ще ви отделят необходимото време, за да отговорят на възникналите въпроси относно процедурите. Ще ви упътят към съблекалня с шкафчета и ще ви ориентират накъде да продължите след това.
 • Ако имате някакви претенции или изисквания относно терапевтът - дали да е мъж или жена, музиката, осветлението или температурата на помещението, където се извършва процедурата, не се притеснявайте да ги кажете на рецепцията, ако се отнасят до терапевта, и след това на самия него, относно комфорта ви по време на процедурата.
 • Ако не са ви дали халат, то той най-вероятно ще е във вашето шкафче. Ако имате някакви притеснения относно хигиената, можете да си носите свои халат и чехли. Носете си подходящо облекло и за останалите занимания или процедури, на които смятате да се подложите - бански костюм за джакузито, басейна, сауната, Удобни леки дрехи и гуменки за фитнес, аеробика, тае-бо или йога.
 • Много е важно да подберете правилният ред за използване на услугите на спа центъра. Посъветвайте се с някой от работещите в центъра. Ако няма никой на разположение - не се тревожете! Насладете се на средствата за релаксация като сауна, парна баня, джакузи, които не само ще отпуснат тялото ви, но и ще го подготвят за желаните от вас процедури. Горещият душ преди масажа е винаги препоръчителен. Ако сте се топнали в джакузито, той е дори задължителен, за да отмиете хлора от тялото си. Процедурите по тялото е добре да са преди масажа. А масажа преди процедурите за лице.
 • Отидете в чакалнята няколко минути преди насрочения час за процедурата, която сте избрали. Терапевтът ще ви повика и ще ви отведе до съответната стая. Там той ще ви инструктира как да застанете на терапевтичната маса и ще напусне стаята. Ако ще се подлагате на масаж, ще си свалите халата и ще го закачите на закачалката, след това ще се покриета с хавлия или чаршаф. Терапевтът ще почука преди да влезе отново в стаята.
 • Преди какъвто и да е вид масаж е добре да предупредите масажиста, ако имате проблемни области, болки или схващания в масажираната област. По време на масажа, ако изпитате болка или някакво неудобство, също трябва да се чувствате свободни да го помолите да спре или да намали натиска. Без значение на какъв масаж се подлагате, знайте че масажът трябва да ви доставя удоволствие и непоносимата болка или неприятното усещане не са нормални. В такава ситуация най-добре прекратете процедурата. Ако някоя процедура е придружена с някакво специфично усещане - парене, щипане и т.н., то компетентния терапевт ще ви предупреди за това.
 • Тук е мястото да се спомене, че епилацията на части от тялото е добре да е извършена поне 1 ден преди подлагането на процедури с кал, соли и други подобни благотворни процедури. Дори и най-малката драскотина ще предизвика неприятно парене, а дори е възможно и инфектиране.
 • По време на процедурата можете да се отпуснете и да релаксирате или да разговаряте с терапевта - изборът е ваш. Ако желаете да научите повече за процедурата и начина, по които тя действа върху тялото ви, чувствайте се свободни да задавате въпроси. Така преживяването ще е пълно и ще обогатите не само тялото си, но и знанията си.
 • След като процедурата приключи, терапевтът ще ви остави отново насаме, или ще дръпне преграда разделяща помещението, за да се облечете на спокойствие. След това може да преминете към следващата процедура или да се отдадете на почивка в стаята за релаксация.
 • Тежката храна не е препоръчителна преди спа терапия. Добре е да избягвате също алкохола и кофеина непосредствено преди и след това. Добре е да пиете много вода по време и след престоя си в спа центъра. Много от процедурите водят до силна детоксикация и предизвикват жажда. Поемането на повече вода ще ви помогне да запазите баланса на течността в тялото си.
 • Ако не си падате по женски списания, можете да си вземете любимо четиво, но в никакъв случай не си носете нещо свързано с работа - лаптоп, папки с отчети и т.н. Те не само ще са в разрез с целта на вашето посещение, но ще повлияят зле и на другите посетители, отишли там, за да си починат и да се откъснат от ежедневните грижи. По същата причина е препоръчително напълно да изключите телефона си или други устройства, издаващи звуци.
 • Разговорите в стаята за релаксация е добре да не са на висок глас.

Най-важното е да не забравяте, че спа центърът е място, на което отивате за да се чувствате добре - физически и психически, да отпочинете и да възстановите силите си. Не позволявайте притеснението или стеснителността да попречат на това. Отдайте се на себе си! Отпуснете се и позволете на персонала да се погрижи за вашето спокойно настроение и релаксация. Приятно СПА прекарване!

 • Текст: Мария Крумова
 • Снимки: Stockxpert