Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

За да получиш нещо ново, не прави всичко по старому!

Публикувано от Alexander 13.11.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-16bХаос, натовареност, изнервеност, бързане... Колко от тези неща бихте свързали с ежедневието си? Всъщност това няма значение... Няма да ви дам рецепта да се справите с тях, защото вие ги харесвате! Дори и да ги изпитвате на гърба си всеки ден, то те вероятно те ви доставят удоволствие! Често се оплакваме, че не ни достига времето, че ни изнервят колегите на работа, че всичко е в хаос, но всъщност това състояние на ежедневието ни е наш избор, защото ни харесва много да знаем, че сме нужни, харесвани, обичани и заети... Всичко това е хубаво, докато не позволим тази натовареност да попречи на здравословния ни и спокоен живот.

 

Опитвали ли сте да сметнете по колко часа на седмица работите, почивате и се занимавате с нещо друго? В наши дни, за повечето хора равносметката е жестока, в полза на работата и почивката от нея, но те дори не го осъзнават. Хубавата работна позиция и добрата заплата, както и ползотворната социална среда, някакси ни роботизират и забравяме, че нашата работа не е нашият живот и не сме ние. Имаме само един живот и ние избираме как да го изживеем или ... изработим! Не, не ви казвам да напуснете работата си, а да я работите по нов начин! Не позволявайте работата ви да стане такава част от живота ви, че да контролира и емоциите ви!

 

Ще ви предложа няколко идеи за това как да погледнете на служебните ангажименти само като на част от живота ви, макар и много интересна част. А защо да го правите? Защото тогава ще си вършите работата по-качествено, ще си отпочивате по-бързо и ще имате време за всички онези занимания, които все отлагате за следващия живот, които за съжаление все още никой не може да ви гарантира...

1. Ставайте рано! Хех, знам че не е лесно, но опитайте с поне 20 минути по-рано. Тогава ще имате време за чаша чай и няколко странички от интересна книга, преди да започнете да се приготвяте за работа. Защо да го правите? Защото денят започва с утрото, а не с работата!

2. Поспирайте за малко по време на работния ден! 5 минути спокойствие, особено пък ако е натоварен ден! Станете, разходете се, излезте на въздух...Останете насаме с мислите си, но само ги наблюдавайте, не ги оценявайте. Вижте колко мисли минават през ума ви, но не се задълбочавайте в тях, а просто ги пропуснете да си отминат. Това ще ви успокои и ще ви помогне след това да сте по-фокусирани.

3. Погледнете се отстрани, с много спокоен и трезвен поглед. Самонаблюдавайте се отстрани понякога, без много, много да се оценявате. Просто вижте какви сте и се приемете. Не се харесвате и не искате да се гледате – ами променете се!

4. Излизайки от работа, изключете лампата! Щом напуснете работното си място, станете отново Петя, Нинчето, Иван или Цанко и оставете в офиса госпожите и господата, които сте през деня. Така ангажирано, както си вършите работата планирайте приятна и спокойна вечер вкъщи, парти с приятели или разходка из града. Постарайте се да намалите до минимум разговорите за работа, извън работното място.

5. Не работете с приятели! Това в повечето случай проваля приятелствата, а в най-добрия, приятелят ви вече ви е колега и да не си говорите за работа, докато си почивате, е почти невъзможно! Ако вече сте в подобна ситуация, постарайте се много да избягвате служебните разговори след работно време!

 

Могат да се дадат още много идеи за това как да промените отношението си към работата, за да не погълне тя целият ви живот, но най-важна е нагласата! Преценете сами дали искате да изживеете живота си работейки и отпочивайки от работенето или има и много други занимания, които искате да включите в ежедневието си!

 

Текст: Мария Крумова

Снимки: stockxpert

Остави коментар