Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Живителната сила и аромат на зеления чай

Публикувано от Alexander 22.03.2012 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Зелен чайЧаят  е напитка позната на човечеството от векове. Неподправеният аромат на билките и благоприятното им действие върху организма правят чая предпочитан пред кафето за много хора. Един от най-известните видове чай това е зеленият. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай, но преминава през различна преработка.

 

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху организма, поради което се е превърнал и в неизменна част от азиатската култура. Зеленият чай съдържа четири пъти повече витамин С от портокалите, като активността му е усилена от наличието и на един друг витамин - Р, по чието съдържание зеленият чай няма конкуренция. Влиянието на витамин Р е насочено към укрепване стените на капилярите, намаляване на тяхната крехкост и разрушаването им, особено при по-възрастните хора. Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени. Отварата от зелен чай може да се използва и като козметично средство - за подобряване тена на лицето, а компресите с прецедена запарка премахват торбичките и тъмните кръгове под очите. Зеленият чай е мощен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма, затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота. Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си. Зеленият чай има силно прочистващо действие и се счита за противоотрова. Той се използва за премахване на страничните ефекти от лечение с антибиотици, при работа във вредна среда, при употреба на никотин и алкохол. Използва се профилактично при кариес и за заздравяване на зъбния емайл, премахва лошия дъх. Няма по-успокояващ аромат от този на чаша топъл зелен чай, особено в студен ден.

 

Днес видовете зеления чай не се изчерпват само с класическия, "оригинален" аромат, познат от стотици години. За да задоволят вкусовете на клиентите си, фирмите са създали разнообразни аромати за всички предпочитания - мента, ванилия, лимон и д.р. Приготвя се както и всеки друг. Важно при него е обаче да не се залива с твърде гореща вода, тъй като това може да направи вкуса му горчив. Както с всичко хубаво в живота, така и с зеления чай не бива да се прекалява. Ако един китаец ви каже, че пие по 10 чаши зелен чай на ден, не следвайте примера му. Оптималното количество е 3 до 4 чаши на ден. Съдържащия се кофеин може да направи зеления чай идеален заместител на кафето като ще ни осигури необходимата доза енергия за целия ден.

 

Ето и накратко най-важните качества на зеления чай:

 • Забавя и спира процеса на стареене на клетките и допринася за подмладяване и дълголетие.
 • Цинкът, който се намира в зеления чай играе важна роля за правилното протичане на бременността.
 • Прочиства кръвта от холестерол и други вредни вещества и наслоявания по стените на кръвоносните съдове. Предпазва и лекува атеросклероза, високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
 • Стимулира отделителната система, функциите на бъбреците и пикочния мехур.
 • Укрепва двигателната способност на организма и нервната система.
 • Лекува затлъстяване и разкрасява. Опъва кожата и отваря порите ѝ.
 • Влияе благотворно при очни болести и засилва очите.
 • Пиенето на зелен чай укрепва духа, повдига настроението, засилва паметта и мозъчната дейност.
 • Поддържа нормалната дейност на сърцето и стомаха.
 • Стимулира циркулирането на кръвта и енергията.
 • Предпазва от рак и злокачествен тумор.
 • Изстудява тялото по време на летните горещини и по този начин адаптира телесната температура към външни условия. Девет минути след поемането на чая се отварят кожните пори, телесната температура спада с 1-2 градуса и човек се чувствува приятно по време на горещините.
 • Предпазва от кариес на зъбите.

 

 • Текст: Даниела Субaшева
 • Източници: rozali.com/zadoma.com

Остави коментар