Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Етерични масла и ползите от тях. Защо да ги ползваме разумно!

Публикувано от letty 23.02.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

Много информация се публикува за етеричните масла и ползата от тях, но винаги е добре да се знае, че понякога дори и най-добрата идея може да доведе до неприятности. Това се оказва напълно валидно и за ползването на етерични масла, макар и да са доста популярни в наши дни с положителните си качества. За съжаление, въпреки тези незаменими качества, етеричните масла, като много силно наситени вещества, могат да доведат до алергии и зачервявания, ако не знаете някой основни неща. След като се запознаете с тях, няма да имате притеснения и ще можете да се насладите само на ползата и удоволствието от ароматерапията. Етеричните масла се извличат от различни части на растението, като кората, цветовете, плодовете, семките или пък листата. Тези масла са концентрирани и винаги трябва да се ползват разредени за да се избегнат нежелани странични ефекти. Изключение правят някои от тях, като лавандулата и маслото от чаено дърво, които са полезни при порязвания или изгаряне.

 

Никога не подценявайте опасността от използването на етеричните масла, само защото са натурален продукт. Много неща в природата са и опасни, ако не знаем как да ги използваме. Опасност се крие дори и във влиянието на ползваните от вас масла, върху хората около вас. Ако сте алергични към парфюми или етерични масла, например, за вас те са като цигареният дим за непушача. Много от етеричните масла могат да предизвикат кожни раздразнения или чувствителност към слънчева светлина. Ползването бергамот, грейпфрут, лимон, портокал или много други цитрусови масла могат да повишат чувствителността на кожата към слънчевата светлина.

 

Ето защо винаги трябва да изчаквате поне пет часа, след употребата им, преди да се изложите на ултравиолетова светлина. В противен случаи рискувате да се зачервите или изгорите кожата си. Не използвайте етерични масла, в близост до зоната около очите. Винаги затваряйте очи, когато правите инхалации и не пропускайте да измиете добре ръцете си след употребата им, за да избегнете раздразнения. Ако все пак, по погрешка се полеете с дадено етерично масло или попадне на неподходящо място, незабавно го полейте обилно със растително олио или мляко (действа по-добре от ползването на вода). Ако случайно погълнете етерично масло, изпийте солидно количество мляко и потърсете адекватна медицинска помощ. Има някои етерични масла, които са много опасни и трябва да се ползват само с намесата на квалифицирани ароматерапевти. Горчивият бадем, полски джоджен, камфор, лаврово дърво и пелин са само малка част от маслата, които са неподходящи за ароматерапия.

 

Също така, заедно с много други продукти, и етеричните масла не се препоръчват при наличие на някои заболявания:

  • Високо кръвно - избягвайте розмарин, градински чай, исоп или пък мащерка
  • Епилепсия - не ползвайте сладък копър, исоп, градински чай или розмарин.
  • Диабет – избягвайте ползването на ангелика (пищялка)
  • Хипогликимия - не използвайте здравец
  • Бъбречни проблеми - внимавайте с употребата на хвойна, сандалово дърво или кориандър
  • Бременните жени трябва да избягват употребата на почти всички етерични масла, но най-вече хвойна, исоп, меча стъпка, мента, лимон, копър, лимонена трева, розмарин и още много други. Тези, чиято употреба е позволена, трябва задължително да са разредени поне в двойно количество натурално масло.
  • Интересен факт е, че употребата на меча стъпка засилва ефекта от употребата на алкохол, като граничи с наркотичен ефект.
  • Избягваите и употребата на лайка или риган, когато шофирате, тъй като и двете масла могат да предизвикат сънливост.
  • Някои етрични масла са известни и с това, че могат да предизвикат алергии. Не на последно място не пропускайте факта, че етеричните масла са запалими!

 

Какво е заключението? Етеричните масла са се доказали като средство да се поддържаме в кондиция, както физически, така и емоционално, но както повечето неща в живота - има причина да бъдем внимателни. Ползвайте етеричните масла умерено и не забравяйте - каквото и масло да решите да опитате, проучете го внимателно. Винаги, когато прилагате ново масло, правете Теста за чувствителност на кожата, а ако сте бременни или имате някакви специфични заболявания и алергии, най-добре се посъветвайте със специалист.​

  • Елена Дамянова

Остави коментар