Предстоят Коледните празници. Традиционно всяко семейство ще декорира дома си с много любов – кичесто коледно дръвче, пъстроцветен венец на входната врата, ще грейнат стотици лампички – в стремежа си да внесе, колкото може повече от коледния дух.

Всички знаем обаче, че заради традицията да се украсяват елхи за празника, всяка година се изсичат, законно или не, хиляди дръвчета. Само в България около 150 000 броя. Хубавото е, че последните години бройката значително е намаляла, сравнено с миналото, но все пак не достатъчно. Има няколко по-екологични начина да имаме коледно дръвче и едновременно с това да дадем своя принос в опазването на околоната среда. Най-добрата алтернатива е купуването на живо коледно дръвче в саксия, което след празника да засадите. Така не само няма да сме виновни за унищожаването на дърво, но и ще извършим едно добро дело, като снабдим Планетата с още едно. Да не подценяваме и факта, че ще дадем добър пример на децата и внуците си, как трябва да се грижат за природата.

За да сме наистина полезни в това отношение, е нужно да се съобразим с няколко важни неща. Имайте предвид, че за да се хване, дръвчето не бива да е държано в домашни условия повече от десетина дни. Предпочитайте иглолистни дръвчета от български разсадници с местни типични видове. В много от големите магазини се предлагат видове внос от Северна Европа. Те не са типични за нашия климат и трудно ще се прихванат в България. Преди да си купите елха, поинтересувайте се повече за нея, какъв вид е, какви условия и грижи изисква, за да се отглежда. Засаждането не може да става навсякъде. Не е добро решение това да стане пред блока, в двора, дори в парка – имайки предвид надморската височина, почвата и температурата. Добре е това да стане в планина или гора, а най-добре е на парцели отредени за тази цел от властите. От няколко години в България има инициатива „Коледна гора”, чиято идея е точно такава - засаждане на живите дръвчета след празниците. Вдъхва надежда факта, че всяка година тази горичка се разраства. WWF организират акция под мотото „Коледна елха в саксия”. Повече информация за тези инициативи, за местата и условията за залесяване може да прочетете в сайтовете на екологичните организации.

Ако все пак сте купили отсечено дръвче от финансова или друга гледна точка, занайте че то отново би могло да бъде полезно на природата. В някои държави от Европа, дори отрязаните елхи се използват. Процесът се нарича компостиране. Хората ги носят на определените от общините места, там те се нарязват /превръщат ги в трици/ и с тях се обогатява почвата в горите. В България, за съжаление, все още не се предлага такава услуга. Това би ни спестило тъжната гледка на изхвърлени изсъхнали дръвчета до контейнерите няколко дена след празниците. Вече се предлагат и много видове изкуствени елхи, които все по-успешно имитират естествени. Това не е най-природосъобразното решение, защото все пак е изработено от вид пластмаса, но поне се ползва години наред и спасява от унищожаване много естествени. Те си имат и други предимства – спасяваме се от чистене, дни наред, на падащи иглички, семейния бюджет е облекчен, може да ни украсява дома много по-дълго време. Ако все пак упорстване в твърдението, че коледния дух се губи, поради липсата на типичния боров аромат, вземете компромисно решение. Купете си само няколко клонки от естесвено дърво. Потопете ги във ваза или декорирайте с тях коледната трапеза. Ако имате камина, хвърлете в огъня няколко сухи шишарки, те също ще ароматизират помещението. А може да сипете няколко капки етерично масло с аромат на бор или друго иглолистно дърво в изпаряваща лампа.

Мислейки в тази посока за Коледа, може да допринесете за опазване на природата и по още доста различни начини. За аранжировка и украса на дома и Коледното дръвче, може да наблегнете на естествените материали, които дори може да изработите сами. Играчки за дървото, под формата за елхички, камбанки, звездички, панделки, сърчица, снежни човеци и др., може да направите примерно от декорирани курабийки; цветен, дебел, вълнен плат и др. Интересно се получават и играчки изработени от сушени растение: снопчета канелени пръчки, сучени резенчета лимони, портокали, ябълки; анасонови звездички; шишарки и други. С малко повече чувство за хумор и тадиционно български украси, като сушени чушки, нанизи шипки, дафинови листа, малки гевречета и гирлянди от пуканки. Може да ги използвате самостоятелно или да направите интересни комбинации (нанизи), които да окачите с панделки на дървото.

Опаковането на подаръците е много важна част от подготовката за празника. Красивата опаковка, прави подаръка, два пъти по-интересен и впечетляващ. Няма обаче причина и тук да не наблегнем естествените материи. Използването на хартия в натурални цветове или още по-добре на рециклирана, е много по-добра алтернатива, на опаковки изработени от пластмаси, но все пак не се увличайте с количествата хартия. За да придобие красив вид, завършете с лентички натурално лико и семпла декорация от шишарки, канелени пръчици, суши клончета цветя и други.

Развихрете въобрижението си! Стига да се замислите, сигурно ще измислите още много начини и средства, за да направите празника не само красив, но и съобразен с природата.

  • Текст: Вяра Конарева
  • Ресурси: panda.org / ngm.bg / gorichka.bg