Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Еко алтернатива за нашата почивка

Публикувано от Alexander 11.06.2010 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,
еко почивкаСезонът на отпуските е вече тук. Планирахте ли вече вашата? Не? И аз, но пък имам страхотна идея, която, освен с компанията, мисля да споделя и с вас. Осени ме, когато група приятели отдоха на палатки, но аз не успях да се присъединя... и тогава си казах- това е! Защо трябва през отпуката да търся хотелкска стая, да търпя шума на препълнения курорт, когато доста по-евтино и по-качествено мога да си почина сред природара.
 
Идеята ми е за селския или еко туризма... природа, природа и пак природа!!! А в България тя е повече от уникална! Дали ще грабнем палатките и ще намерим някоя красива местност, ще обиколим няколко парка и резервата, или пък ще се се отдадем на стария бит в някое малко селце, запазило едновремешния си облик... и двата варианта ни гарантират една незабравима и различна почивка. Освен това е един прекрасен начин да се почувстваме по-близо до природата и да се настроим екологично.
 
Българската природа дава прекрасни възможности за практикуването на еко туризъм. Тя се нарежда измежду най-богатите на растителни видове в Европа, особено спрямо големината на страната ни. Фауната ни е измежду най-богатите на Стария континент. Голяма част от видовете са характерни само за България или за Балканския полуостров и не се срещат никъде другаде по света. Уникална за България е и запазилата се на много места девствена природа. Уникални са карстовите райони, особено в Родопите, Стара планина, Пирин, където се намира по-голяма част от общо 5000 български пещери. Имаме създадена мрежа от 3 национални и 11 природни парка, 89 резервата и 2 234 природни забележителности създават условия за различни видове специализиран туризъм, фотосафари, наблюдение на птици и растения, скално катерене, алпинизъм, спелеоложки туризъм и др. Планините имат добра проходимост; маркираните пътеки в планините са с обща дължина 37 000 км като непрекъснато се маркират нови пътеки и се дава възможност да бъдат посетени някои нови райски кътчета от българска природа.
 
Към еко туризма с успех можем да добавим селския туризъм. А защо не и да ги съчетаем. Интересът и към двата непрекъснато расте, защото през почивните си дни хората се опитват да избягат от шума на големия град, а за съжаление напоследък курортите ни са дори по-шумни. Затова пък, в България има толкова много тихи и красиви селца и градове, готови да ни посрещат в уютната си обстановка или по калдъръмените си улички и да ни предложат изживяване, с което да ни отдалечат на светлинни години от досадното и скучно ежедневие. Бране на билки, обикаляне на забележителности, ездене на кон, пикници са малко от нещата, които ще освежат почивката ни.

Остави коментар