Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Да откажем цигаритe!

Публикувано от Alexander 09.04.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

2-24bВсеки знае, че тютюнопушенето е вредно, но въпреки това пушачите в България стават повече с всяка изминала година. Информацията от организаторите на кампания „HELP – живот без тютюнопушене” е повече от обезпокояваща. Според тях „в България почти всяко трето дете между 10 и 19 г. е активен пушач ... Половината от бременните жени също пушат. През 1986 г. жените пушачи у нас са били 19%, а сега са 38%. Мъжете пушачи са 52%. Активните пушачи са 1,9 млн.”

 

Цигарите вредят на здравето! Вредят на дробовете, сърцето, очите, дихателните пътища... вредят на цялото тяло. Увреждат кожата и я състаряват. Зъбите също се оцветяват. По-лошото е, че цигарите не вредят само на вас, но и на хората около вас. Известно е, че пушещата майка може да навреди много на плода, но скоро учениете доказаха, че пушенето и на другия родител може да доведе до увреждане на плода. Неприятни са и страничните ефекти на тютюневия дим, като миризмата. Миризмата по дрехите, ръцете, косата. Дъха също е проблем за непушещата половинка. Повечето пушачи искат да откажат цигарите, но не предпиемат решителната стъпка към осъществяването на желанието. Много хора тръгват с грешната нагласа към промяната. За това ще ви дадем няколко съвета как да подходите към идеята за отказване от вредния навик.

 

Като начало избройте причините, поради които искате да го направите. Сигурна съм, че не са малко.

  • Не мислете колко трудно би протекъл процеса на отказване, а колко положителни неща би довела промяната.
  • Не мислете, че ще бъде лесно, но знайте, че също така не е невъзможно.
  • Помнете, че пушенето е навик, от който може да се избавите.
  • Обикновено най-тежка е първата седмица, но с всеки изминал ден ще става по-лесно. Отказването от цигарите може да стане постепенно или изведнъж. При постепенното отказване можете:
  • Да намалите броя цигари на ден, като през определен период от време – ден, седмица или пък месец, намалявате броя прогресивно.
  • Да пушите само по половината от цигарата.
  • Да промените хранителния си режим и да пиете повече течности с цел по – малко цигари.

 

Ако мислите, че би ви било по-лесно да спрете изведнъж, то за тази цел е добре да определите ден или дата, на която ще откажете цигарите. Кажете предварително на семейството и приятелите си. Направете ги част от вашата кауза. Който и вариант да изберете е добре да не държите скрити цигари в къщи, в колата или на работното място. Изхвърлете заплаките и кибритите. Важно е да осъзнаете, че проблема е най-вече психологически. Какъвто и да е методът, който изберете, той би имал успех при хора, които проявят воля и търпение. Цигара с кафето, цигара след обяд, цигара за успокоение. В тези моменти ще ви е най-трудно, но можете да ограничите кафето, след обяд да излезете на чист въздух или да се ангажирате с нещо, което не предполага възможност за запалване на цигара. А за успокоението – по-добре запалете ароматна свещ лавандула (успокояващ аромат), отколкото цигара. Сигурна съм, че много скоро след отказа от цигари всеки един ще усети положителните резултати. Ще спестите пари. Ще липсва цигарения дим и мирис. Ще бъдете в по-добра физическа форма, ще имате повече сили за разходка в планината. Най-важното е, че вече ще имате контрол над живота си, а няма да бъдете зависими от поредната цигара. Успех!

 

Текст: Дилиана Стоянова

Остави коментар