Какво ли е да си има човек своя собствена градина, дори в ограниченото пространство на големия град? Винаги ме е вдъхновявала идеята, да успея да създам свое, дори малко местенце, с жива природа, в което да седна и да си починеш, вечер след работа или да помечтаеш в топлите летни вечери.

Потиснат от шума и пренаселените улици, за човека живеещ в съвременните мегаполиси, не остава особено голям избор, за ежедневен досег до природата. А само той, ни носи пълна наслада и релакс, помага ни да се отпуснем и да чуем какво казва вътрешното ни аз. Какво е решението? Малко, от работещите в такива градове, имат щастието да живеят извън тях, за да могат прибирайки се вечер, напълно да си отпочинат и да се отърсят от ежедневието. Ако имате късмет в близост до града ви да има море, планина или дори голям извънградски парк, това е решение за разходка и почивка през почивните дни. Но къде бихте могли да правите това ежедневно? Едно интересно решение, предлагано от някои от съвременните архитекти е своя собствена градина на покрива на сградата, в която живеете. Още си спомням за градината създадена от главният герой във филма „Легло от рози”. Гледайки филма преди толкова години, се изненадах и това промени начина, по който мислех за „абсолютно безполезното” пространство над сградите. Щом нямаме място за градина в краката си, нека помислим за това над главите си. От недружелюбно и пусто място, то би могло да се превърне в „кътче от рая”, създадено от нас.

Покривите във всеки голям град на планетата представляват изкуствено създаден пустинен пейзаж, с тази разлика, че в пустинята има живот. Реалността е жестока. Стотици, хиляди декари безжизнено пространство, залято с бетон. Представете си, ако там имаше градина... Колко по-галещо окото би било мястото. Колко лесно би ви накарало да забравите, че се намирате в град. И ако имахте такова с какво бихте го засадили – цъфтящи растения, диви цветя, билки, или може би дръвчета. Възможностите са неограничени. Живите покриви не са ново явление, открито от съвременния човек. Те са били обичайни за „чамовите къщи” в американската прерия, а и в Северна Европа все още се срещат дървени къщи, чиито покриви са покрити с трева. През последно време архитекти и строителни инженери от целия свят започват да се интересуват от зелените покриви не само заради красотата им, но и поради способността им да смекчават климатичните въздействия от които страдат покривите. Веднъж ако видиш и стъпиш на един такъв покрив, ще се запиташ не може ли да се строи само така. Причините са само отчасти технически. При наличието на съвременни технологии за тази цел, няма нищо невъзможно. Някои градове в Америка насърчават строителите да изграждат живи покриви, чрез отстъпки от местните данъци и други привилегии. В страни като Германия, Швейцария и Австрия в някои градове и области законът изисква задължително озеленяване на плоските и слабо наклонени покриви. Друг фактор, който допринася за разпространението на зелените покриви, е променящата се представа за градовете. Вече не е желателно да възприемаме града като пълна противоположност на естественото. Напротив, ако намерим начин да внесем повече природа в градовете, те ще станат по-приятни за обитаване, и то не само от хората.

Няма да изброявам колко предимства имат живите покриви от екологична и техническа гледна точка. Те наистина са много. Важното е, че те са обитаеми. Те оползотворяват част от похабеното пространство в градовете и го превръщат във верига от високо издигнати острови, внасящи късче природа в мегаполиса. Целта на някои съвременни учени е да измислят как да се създават живи покриви, които да са максимално щадящи околната среда и достъпни за колкото може повече хора. Ако се замислим, за милионите покриви по света и за възможността да ги свържем с природата по такъв начин, няма ли да ни се стори планетата поне наполовина по-голяма и поне два пъти по-уютна?

  • Текст: Вяра Конарева
  • Материали: сп. National Geographic България