Времето застудя, а заедно с това се появи и нуждата ни от някаква топла напитка насред забързаният ден. И да - много старо и познато, но толкова приятно питие е чаят. И дори да не сте от най-големите му любители, не може да не се усмихнете на предложението за чаша сгряващ еликсир, само за вас. Пиенето на чай, особено за ценителите, е церемония, на която трябва да се отдели нужното време и отдаване. Това е трудно постижимо за повечето от нас, но ако знаете малко повече за качествата и способностите на чайовете, може би ще ви помогнем да поразмислите и да се отдавате от време на време на моменти на чай.

Има легенда за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. В нея китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът, отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. Чаеното растение е храстовидно и вечно зелено. Достига височина до десет метра и затова често е наричано Чаено дърво. При брането се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. След това различните части на чаените растения се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация. Чаят, добиван от китайският чаен храст има хиляди разновидности, които можем да разделим на 4 групи - черен, зелен, оолонг и бял. Различията между отделните видове чай се дължат на различната преработка, на която се подлагат листата след брането им - механична обработка, ферментация и сушене. Съдържанието на кофеин в чая варира в зависимост от множество фактори, които включват вида на чая, времето на запарването му и температурата на водата. Традиционният чай е запарка от листенцата на този храст, но тук в България, чай наричаме всякакви видове запарки, в което всъщност няма нищо лошо, стига да знаем как да ги приготвяме и да им се наслаждаваме.

За чай се използват изсушените части на всички ядливи растения – корен, стъбло, листа, цветове и кора. В Китай се приема, че тези съставки, комбинирани с чаени листенца или без тях, се нарича билков цветен чай. Чаят предлаган на листенца, а не на пликчета е по-скъп, но и по-хубав. Местата, където може да се намери такъв чай не са много, но пък са откриваеми и си струва да опитате. Почитателите на тази напитка предпочитат да не използват фабричните пакетчета, а да оставят листенцата свободно да плуват във водата, за да могат да отделят целия си аромат. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност. Чаят е добре да се съхранява на сухо и тъмно място – например в удобна за целта метална кутия. Различните чайове имат различен срок, в който се запазва добрият им вкус, но китайските чаени изделия можете да ползвате до 3 години след производството им. Любителите на чая знаят как да го приготвят и пият, за да извлекат максимална полза и аромат от малките листенца.

Ние ще се опитаме да ви подготвим за вашите специални чаени ритуали, като ви дадем няколко съвета за приготвянето на различните видове чай.

 • Черният чай има силен малцов вкус и високо съдържание на кофеин. Класическата рецепта е с мляко или сметана, захар или мед и с резенче лимон. Листата на черният чай подлежат на по-продължителна обработка и ферментация, на което се дължи и тъмния му цвят.
 • Зеления чай е леко тръпчив на вкус и не много ароматен. Има високо съдържание на кофеин, но не чак колкото на черният чай. Добре е да се пие чист, защото добавеният лимон или мед променят много здравословните и антиоксидантните качества на чая.
 • Чаят Оолонг има плътен вкус с леки плодови нотки. Добре е да се пие чист или леко подсладен. Чаят оолонг има много разновидности, и вкусът му варира от наподобяващ зелен чай до по-силния аромат на черния чай.
 • Белият чай е с лек плодов аромат и съдържа малко кофеин. Той се пие чист. Подобно на зеления чай, тук обработката е минимална - няма механична преработка или ферментационни процеси. Белият чай се приготвя от пъпките и най-свежите млади листенца на чаения храст. Това го прави почти прозрачен на цвят, както и един от най-ценните сортове.
 • Ройбосът има вкус като слаб черен чай. Той не съдържа кофеин. Пие се чист или с мляко или сметана, захар или мед и лимон. Заради наситения си червен цвят понякога го наричат Червен чай. Ройбосът е известен като напитка, полезна за здравето.

Напоследък в Китай е навлязла модата на пиенето на т.нар. "цветни чайове". Накисването във вряла вода в стъклен чайник на изсушени цветя, които вътре се разтварят в първоначалната си красота и отделят чуден аромат.

У нас има всякакви билки, за които знаем много добре, че всяко едно цвете има собствени лечебни свойства. Например, розата може да засили кръвообращението и да подмладява, лавандулата – да успокоява нервите. Този вид чай е познат от най-дълбока древност и е много разпространен и в наши дни, защото не съдържа кофеин, има ниско съдържание на танин, но е богат на минерали и полезни вещества. Ето и някои цветни чайове от традиционни и често срещани билки в България:

 • Чай от роза - Тя е помощник и в подобряване качеството на жизнената енергия и кръвта, облекчава някои женски болежки, предпазва от образуването на бръчки и от измръзване.
 • Чай от Лавандула - Помага за добър сън и успокояване на тялото и дъхът.
 • Чай от Невен - Притежава свойството да спира болката и да лекува рани, което го прави подходящ при болки в стомаха, както и заболявания на този орган. Този чай не се препоръчва на бременни жени.
 • Чай от Лайка - Помага за добър сън и овлажняване на кожата, за намаляване на някои страни от ПСМ при жените, премахва различни болки в тялото, както и премахва раздразнението и умората в очите. Но не е подходящ за бременни жени.
 • Чай от Мента - Засилва апетита и подобрява храносмилането и метаболизма, затопля стомаха и така премахва болките в него, както и мигрената. Тя дава много добри резултати в лекуването на лошия дъх, алкохолизъм и разширен стомах. В комбинация с лайката, този чай лекува кашлица, намалява храчките и като цяло носи облекчение.

Всички цветя съдържат етерични масла, които всъщност определят техния собствен аромат. Той може да е по-силен или по-лек, по-приятен или по-неприемлив. Това определя различния вкус на цветните чайове – някои са силни и вкусни, други по-леки и освежаващи, някои са сладникави или пък киселеят, а има и които леко нагарчат. Разнообразието е голямо, а нуждата е една - топло и ароматно чувство, носещо уют, наслада и ... нещо от което имаш нужда точно ти, точно сега! Отделете време и си направете лична чаена церемония!

Ресурси:

 • wikipedia.org
 • http://xagrid.blogspot.com
 • http://bulgarian.cri.cn