Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Билков чай за тялото

Публикувано от Alexander 21.07.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

6-5bБилките са онези малки разкрити тайни, които ни свързват със безмълвната иначе природа. Тяхното действие върху тялото и психиката ни отдавна не се поставя под съмнение. За жалост обаче най-вероятно сме пропуснали да си запишем кода за тези тайни, когато бабите ни са ни съветвали... Вероятно вярвате в силата на билките от момента, в който като малки сте се разболели тежко и баба ви се е появила като магьосница. Тя е разбъркала някакви треви, направила ви е чай, след това ви е поднесла легенче с топла вода със странен цвят и ви е предложила да си топнете краката в него. След по-малко от ден ужасната настинка, която ви е мъчила цяла седмица, се е изпарила. Магията, колкото и силно да вярваме в това, не е в чародейските действия на възрастната жена, а в билките, чиято тайна тя е владеела.

 

Днес все по-рядко се сещаме да се доверим на тези магически тревички, а да ги ползваме по друг начин, освен като чай, едва ли ни се е случвало след детството ни. Билките обаче имат невероятно благоприятно действие върху тялото, а също са и много добри ароматерапевтични агенти. Пригответе си билкова вана и се възползвайте и от двете блаженства едновременно. Билковата вана е чудесен начин да се поглезите, да релаксирате и да се отпуснете. По време на престоя във ваната, порите се отварят и по този начин тялото поема максимално от благото действие на билките.

 

Всичко, което ви е нужно е парче тензух, връвчица и, разбира се, подходящите билки. Начин на приготвяне: Отрежете парче тензух или памук, сложете по средата 1 шепа от 2-3 вида избрани билки, след това пристегнете тензуха в горната му част. За улеснение можете да си ушиете такава торбичка, която да ползвате и следващият път. Сложете торбичката в емайлиран съд и я залейте с топла вода. Поставете на котлона докато заври. След това отстранете съда и го покрийте с похлупак да се запари за 15 минути. Изсипете водата в приготвената преди това топла вана, а тензухената торбичка пуснете във водата като я закрепите с помощта на връвта да виси отстрани. Билковата отвара може да се приготвя по няколко начина - чрез намачкване и продължително варене, чрез запарка и само с накисване, като някои билки са по-специфични за приготвяне. Но посоченият тук начин е доста универсален и подходящ за най-разпространените билкови употреби.

 

При приготвянето на билкова вана можете да добавите подходящи масла - етерични и подхранващи. Солите за вана пък ще придадат мекота на водата, като по този начин ароматът ще е още по-приятен, а кожата ви ще се омекоти. Дори ако трябва да си вземете душ, вие все пак можете да се насладите и да се възползвате от ползата на билковият микс. Оставете торбичката с приготвени билкови смески във вряща вода да кисне 10 минути. След това приемете билковият чай за тялото си, като го втривате в него по време на къпането. Можете също така да стегнете торбичката около главата на душа, като по този начин водата ще минава през нея. Вземете си душ и след това втрийте в тялото си напоената торбичка. Без значение дали си вземате вана или душ изцедете торбичката, колкото се може повече, за да извлечете максимална полза от билките.

 

Ето няколко съвета за използване на билките като чай за тяло:

  • Подходящите билки за успокояваща вана са лайка, невен, листа от черен оман.
  • За вашата релаксираща вана може да приготвите запарка от лавандула (ползват се и листата и цвета), лайка, листата от риган и роза (венчелистчета).
  • Освежаващата вана се нуждае от градинска мента, градински чай, мащерка, портокалови обелки (свежи или сушени), розмарин, листа от коприва, корен от джинджър.
  • Подходящо масло е грейпфуртово или от чаено цвете.
  • Ароматната вана обикновено е с ароматни етерични масла и може да се допълни чудесно от свежи розови венчелистчета, добавени направо във водата без запарка, начупени канелени пръчки, листа и цвят от лавандула, както и здравец.
  • Евкалипт добавен във ваната отваря порите и улеснява дишането във силно запарена вана.
  • Исопа, който е ключова съставка за някои ликьори, е известен като почистваща билка и антисептик.

Има билки, които са тонизиращи, отпускащи, ароматични. Те могат да се комбинират по най-различни начини. Открийте любимите си комбинации и им се наслаждавайте!

 

  • Текст: Мария Крумова
  • Снимки: Stockxpert

Остави коментар