Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Ароматна сватба

Публикувано от Alexander 06.08.2008 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

5-7aВъвеждането на ароматите в провеждането на сватбени тържества не бива да ни учудва. Та нали ароматерапията е използването на етерични масла и хидрозоли за постигане на здраве и настроение. А кога иначе, ако не на сватбата е важно да се погрижите за хубавото настроение на своите приятели.

 

Въвеждането на ароматерапията при провеждането на различни тържества е колкото ново и модерно, толкова и стара традиция. Чистите етерични масла от растения, както и ароматната вода, се използват както при булчинските приготовления, така и в сватбения ритуал, тържеството и може би най-вече в медения месец. Не ви трябва да сте специалист, за да знаете, че аромати като нероли, жасмин, иланг-иланг или ванилия ще придадат допълнителна елегантност на сватбата ви, а аромати като здравец, лавандула или бял равнец ще съживят в сватбеното ви тържество старите традиции. Ароматът, който носи булката ще засили нейната ароматна красота, ще подобри нейната аура и ще успокой напрежението. В дните преди сватбата и двамата влюбени ще имат нужда от релаксация и ароматерапевтични масажи, за да се облекчат от неизбежният стрес по време на приготовленията. Потапянето на краката в леген с вода с 5 капки ментово масло или масло от градински чай с ще облекчи умората ви. Етерични масла от лавандула, иланг-иланг или нероли ще ви успокоят от нервите и напрежението. 5-6 капки етерично масло във ваната, преди а се потопите и ще увеличите многократно ефективността на почивката. Булката може да използва прекрасните аромати, подбрани внимателно по неин избор, по много начини. Памучна кърпичка с капка етерично масло може да засили уханието многократно и ароматът от букета да бъде като от хиляди цветя. Етерични масла, смесени с масла носители, могат да се използват като балсам за тялото. Смесени с алкохол разтворител могат да са прекрасен булчински парфюм. Задължително стаята на младоженката трябва да е ароматизирана с успокояващ аромат като здравец или роза, който да я успокой и да запази ведрото и настроение. Всички части на роклята, обикновено пълни с флорални елементи могат да бъдат ароматизирани с етерични масла.

 

5-7bПо време на тържеството ароматерапията е най-важна. В голямо помещения тя може да се постигне с множество ароматни свещи на масите или дифузери за етерични масла. Не ароматизирайте помещението с димящи пръчици или алкохолни спрейове, тъй като те ще го задимят, а и ефекта от ароматерапията няма да е толкова силен, ако не се използват етерични масла. Цветята, с които смятате да украсите сватбата си също ще допринесат със своя аромат.

 

Във всяка култура, традицията на сватбата е свързана с някакъв вид цветя. Има дори множество суеверия за това как цветята, които са декорирали сватбата ви, ще повлияят на бъдещото ви съжителство. Най-важно е обаче, в деня на сватбата си да се чувствате прекрасно и това да бъде вашият ден. Погрижете се да има по много от любимите ви цвета. Нужно е единствено да ги съчетаете добре с допълнителното ароматизиране, което ще внесете. Аромати, които най-често препоръчват специалистите за сватби и романтични събития:

  • Роза (Rosa centifolia): символизира разкош и изобилие, топъл и мистичен аромат, традиционен символ на девствеността и духовното съединение.
  • Жасмин (Jasminum officinale): кралят на нощта, традиционен символ на романтика и любов, релаксиращ и успокояващ, харесван и от мъже и от жени
  • Нероли (Citrus aurantium): по-малко познат в България, успокоява силно напрегнати емоционални състояния, релаксира и в същото време стимулира, спомага за позитивната нагласа
  • Иланг-иланг (Cananga odorata): - осуетява чувството на безсилие, стимулира сетивата, вълнуващ и екзотичен аромат.
  • Ванилия (Vanilla planifolia): много познат и универсален аромат, загатващ сексуалност

5-7cВъпреки препоръчаните масла, добре е сами да подберете ароматите за вашата сватба, така че да подхождат на вкуса ви и на ефекта, който искате да постигнете. Когато купувате маслата – убедете се, че те са в чист вид. Внимавайте при комбинирането им – смесването на повече от 2-3 аромата е доста трудно и може да доведе до катастрофални резултати, които със сигурност не искате за сватбата си. Ако желаете, винаги можете да се посъветвате със специалист. При козметичната употреба на етерични масла, не забравяйте да направите тест за чувствителност на кожата. Използването на ароматерапията по време на медения месец е въпрос на въображение, може да ползвате всичко - ароматерапевтични масажи, вани, афродизиаци... А сега... направете вашият най-щастлив ден един ароматен щастлив ден за всички!

 

  • Текст: Вяра Конарева
  • Ресурси: The World of Aromatherapy, Rose, Jeanne and Susan Earle, North Atlantic Books, Berkeley, 1996. / Даниел Риман, Библия на Ароматерапията, Хермес, Пловдив, 2004, 2007 / aworldofaromatherapy.com
  • Снимки: sxc.hu / bjearwicke / Geoffrey A Stemp

Остави коментар