Регистрирайте се в магазина ни и получете 10% отстъпка от първата поръчка! Отстъпката ще бъде приложена автоматично при поръчка.

Аромат(на) пролет

Публикувано от Alexander 17.04.2009 0 Коментар(и) Cway - лайфстайл списание,

ЛюлякНяма човек, независимо колко забързано е ежедневието му, който да не е усетил, че пролетта, въпреки закъснението си, вече е сред нас. Най-осезаем е нежният й аромат на току-що цъфналите дръвчета. Свежият, но така дългоочакван мирис на пролет ни радва всяка сутрин, когато отворим прозореца.

 

Лекият аромат, разнасян от вятъра е нещото, което ни зарежда с положителни емоции и ни дава прекрасен старт за напрегнатите дни, които много от нас наричат пролетна умора. В сезона, когато телата ни се прераждат, се прераждат и ароматите. Още през късната зима можехме да се насладим на неповторимата миризма на пролетни кокичета, които толкова напомнят на детството. Интересно е как такъв лек аромат може да ни отведе на място близо до душевния ни мир. А кой по-добре би ни освежил и събудил за нови емоции от разцъфналите зюмбюли, ириса, лалето, люляка, нарцисите и пролетните дръвчета? С началото на пролетта, цветарите са изкарали малки симпатични и скромни букетчета с пролетни цветя. Дори и да не им обърнете внимание, когато минавате покрай тях, няма как да не усетите аромата на пролет и това определено ще ви накара да се върнете и да си купите една връзка свежест за вкъщи.

 

Ароматът на люляк е един от най-трудните аромати за дестилиране. Почти невъзможно е да намерите парфюм с чист екстракт от люляков цвят. Именно това го прави толкова уникален. Макар че повечето хора свързват определен аромат с нещо преживяно, нещо лично, този сякаш нашепва „пролет” на всички. Люлякът също така е символ на първата любов и младежката невинност. Нарцисът също се свързва с настъпването на пролетта и новият живот, а в някои страни жълтият нарцис е символ на Великден. Това цвете е и основна декорация на Китайската Нова година. Ароматът на нарцис е сладък, цветен аромат с ярки, весели оттенъци, възбуждащи всички хубави очаквания, които пролетта ни носи. Необяснимо е как такова скромно цвете бива кръстено на един от най-самовлюбените герои в гръцката митология. Имайки предвид колко много хора харесват орхидеи, няма начин да не ги разгледаме по-подробно. Все повече навлиза и ароматерапията с орхидеи - божественият им аромат ни действа както успокояващо, така и като афродизиак, засилва усета ни за красота и ни ободрява. Древните гърци дори са смятали орхидеите за символ на плодовитостта - мъжете е трябвало да ядат грудките на цветето, за да имат мъжка рожба. От дълго време този аромат е един от любимите аромати в козметичната индустрия. Това е така, защото може да неутрализира напрежението, чувството на безсилие и раздразнението. Орхидеите ще ви накарат да се чувствате отпочинал и самоуверен през целия ден. Ароматът на ванилова орхидея подобрява зрението и концентрацията. А всички цветни аромати подпомагат по-доброто функциониране на мозъка. Проучванията показват, че под въздействие на смесица от цветни аромати човек възприема новата информация 18% по-добре, от колкото ако не е подложен на никакви миризми. Не можем да не споменем и чувството за чистота, съпровождащо пролетния дъжд. Случва се да чуем от някъде: „Мирише ми да дъжд!” и колкото и странно да звучи дъждът наистина мирише – сливащия се аромат на мокра трева и асфалт ни зарежда с позитивни емоции и сякаш без да иска рисува усмивките ни.

 

И след като научихме малко за пролетните аромати, нека да излезем и да им се насладим... Приятна пролетна разходка!

 

  • Текст: Петя Лалева

Остави коментар