Ароматът е първото нещо, което усещате, когато влезете в някой дом!

Той е характерът, който остава в спомените ви, когато го напускате!Етеричните масла се различават от базовите масла, както вече знаете. Използват се естествени растителни екстракти за насърчаване на здравето и благополучието. Тялото се връща в състояние на емоционално равновесие, засилва имунната си система. Има още една употреба, за която се използват – етеричните масла са популярно средство за ароматизиране на въздуха.


Особеното е, че при тяхната употреба е необходимо да се спазват точни пропорции, които да бъдат предписани от специалист и да сме много внимателни при употребата им за малки деца, бременни и хора, чувствителни към етерични масла


Припомняме ви какво е  етерично масло

Етерично масло е това, което дава уханието на розата или на лавандулата, например. То представлява течност под формата на ситни капчици или сакчета в растението. В определен период от годината и в определени часове на деня количеството на етерично масло в растенията е най-голямо и тогава е най-подходящото време за тяхното събиране и за извличане от тях на етеричните масла чрез специален метод, наречен дестилация.

Тези масла изобщо не са мазни и са силно летливи, което означава, че под въздействие на топлина те бързо се изпаряват. Именно парата на етеричното масло придава този аромат на растенията, който усещаме, когато се приближим до тях. Етеричните масла не се разтварят във вода, но са добре разтворими в растителни масла и в органични разтворители.


Ароматни композиции

В последните години са много популярни ароматните композиции, които не са чисти етерични масла, но са произведени от естествени съставки, като АМБРА-та, която е от животински произход или растителни смоли и балсами. Използват се в козметичната промишленост за производство на лосиони, кремове, парфюми и др. Композициите всъщност са парфюмни. Това е прецизната комбинация на различни миризми (ароматът е свързан с вкуса, а миризмата - с носа), за получаване на балансираност. Съчетанията допълват терапевтичните качества на етеричните масла, особено приложени у дома.Арома лампиКак се използват? Напълнете чинийката на лампата с малко вода, добавете 3-4 капки от ароматната композиция и запалете чаена свещ, която да поставите във вътрешната част на лампата. Така свещта ще загрее течността и в помещението ще се изпълни с чудесен аромат.


Ароматни потпури


Друг не само ароматен, но и красив начин да декорирате дома си, са ароматните потпури.

Напълнете съда със свежи или сухи ароматни цветя и билки, изсушени плодове, кори, пръчици и семена. Предварително преценете, кои аромати ще е подходящо да комбинират. Красиво аранжиран съд, пълен с тези растения, може да поставите на холната маса, в трапезарията, на секцията или на перваза на прозореца.

Ако все пак не сте успели да се снабдите с ароматни растения, бихте могли да си купите от любимите Ви аромати, под формата на ароматни композиции, да ги разредите с чист спирт и да поръсите с няколко капки от течността върху неароматизирани сухи цветя и клонки. Този тип ароматизатори са известни с името потпури. Може да използвате и готови такива. Създавайте идеалната атмосфера във всяко пространство с ароматни потпури - красив ансамбъл от ароматизирани сушени цветя и горски, неотровни растения от екологично чисти райони. Сложете ги в купа или кошница за добавяне на цвят, текстура и аромат във всяка стая в дома ви.

Сменяйте съдържанието на съда всяка седмица, съобразявайки се и със сезона от годината.


Ароматни възглавнички


Друг нетрадиционен метод да изпълните дома с повече чар и да го ароматизирате, са ръчно правени билкови торбички, изработени от лен, памук или органза. Напълнете ги с ароматни билки и цветове – сухи или свежи и ги поставете в гардероби и чекмеджета между дрехите или спалното бельо. Повечето от тях не само ще ароматизират гардероба Ви, но и ще прогонят насекомите.

Отличен избор са ръчно изработените лавандулови възглавнички. От векове лавандулата се използва за естествено успокояване и възстановяване на мира и хармонията, този божествен аромат релаксира и ароматизира чудесно дома ви. Известна като "синьо злато", лавандулата е един от най-обичаните натурални аромати!

Много хора страдат от синдрома на трудното заспиване или дори от безсъние. Може да ползвате една малка хитрост! Сложете лавандуловите възглавнички под вашата възглавница или близо до нея. Миризмата ще ви въздейства релаксиращо и ще ви помага да се отпуснете. Ароматът, който ще вдишвате през цялата нощ, ще ви помогне лесно да заспите, а в някои случаи, може да облекчи дишането Ви при дихателни проблеми. През деня, може да украсите леглото с тези възглавнички или да ги зашиете във вашите декоративни възглавнички.Ароматни свещи

Ако не ви се занимава да търсите отделни сухи растения, да четете как да комбинирате различните аромати, къде е балансът и кой аромат с кой си отива, може да се доверите на ароматните свещи.

Красиви, ръчно направените свещи от восък, с подбрани от експертите етерични масла, излъчват деликатен аромат във вашия дом. Декорирани са със сухи плодове, цветя и билки, което ги превръща и в украшение за домашния интериор. Горят в продължение на не повече от 2 часа и 30 мин. след което се загасят за около 20 мин. и се палят отново. Целта е да се образува кладенче, свещта да гори надолу и да се запази декорацията.
В специалните свещи на Касиопея от серията „ароматерапия“, маслото, което се получава след горенето, директно се прилага на кожата на тялото. По този начин релаксирате двойно, създавате и романтична обстановка, която да даде нов облик на ежедневието ви.


Има много начини да внесете уханен характер на дома си!
Изберете най-удобния за вас, най-близкия и носещ ви светлина и уют!


Възползвайте се от богатствата, които ни е предоставила природата и живейте в хармония с майката Земя!


Продуктите ни за ароматерапия можете да закупите онлайн от Casyopea.com или от магазините ни.