С падането на температурите и почти всекидневната липса на слънчеви лъчи, на всеки му се иска, да усеща поне вкъщи повече топлина и уют. Има много и разнообразни начини да постигнем това. Предлагам Ви няколко нетрадиционни средства, с които ще успеете да заредите дома си с положителна енергия, да му придадете повече чар и дори шармантност, като при това го изпълните с вълшебни аромати. Използването на подходящи дребни детайли при подредбата на интериора, могат да ни помогнат да внесем красота и уют. Всичко зависи от нашето въображение и желание, сръчност и усет.

Предполагам, всеки има вкъщи красив и любим съд, свързан с приятни спомени – дали ще бъде резбована дървена кутийка, ръчно рисувана керамична купа или друг изящен предмет, сега може да му вдъхнете нов живот, използвайки го по нестандартен начин. Ако все пак нямате такъв предмет или искате да се сдобиете с нещо свежо и ново, може да си купите освен от изброените по-горе неща, също така, плетени кошнички или панерчета, феерична стъклена купа, ръчно правен и изящно декориран метален предмет или каквото на Вас ви хрумне. Напълнете съда със свежи или сухи ароматни цветя и билки, изсушени плодове, кори, пръчици и семена. Предварително преценете, кои аромати ще е подходящо да комбинирате и не прекалявайте при смесването, за да не се получи в крайна сметка не дотам приятен аромат. Красиво аранжирания съд може да поставите на холната маса, в трапезарията, на секцията или дори на перваза на прозореца. Допълнителен артистичен вид ще му придадете, ако под сухите растения или на мебелите под купата, поставите ефирен плат. Така този предмет не само ще излъчва лек и нежен аромат, но и ще гали окото на обитателите и гостите на дома.

Ако все пак не сте успели да се снабдите с ароматни растения, бихте могли да си купите от любимите Ви аромати, под формата на етерични масла и да поръсите с няколко капки масло неароматизирани сухи цветя и клонки. Този тип ароматизатори са известни с името потпури. Сменяйте съдържанието на съда всяка седмица, съобразявайки се и със сезона от годината.

Друг нетрадиционен метод да изпълните дома с повече чар и да го ароматизирате, са ръчно правени билкови торбички, изработени от лен, памук или органза. Напълнете ги с ароматни билки, цветове или пръчици – сухи или свежи и ги поставете в гардероба между дрехите или спалното бельо. Повечето от тях не само ще ароматизират гардероба Ви, но и ще прогонят насекомите. За да получат завършен вид, ги вържете с панделка, в същия цвят, като цвета на растението, с което сте напълнили торбичката. Ако владеете изкуството на бродирането, бихте могли, за повече красота, да избродирате, символичен детайл, изобразяващ използваното растение. Ако успеете да намерите, бихте могли да си купите готови торбички, които само да напълните.

Много хора страдат от синдрома на трудното заспиване или дори от безсъние. Угрижени от всекидневните проблеми на всеки му се е случвало, по-рядко или по-често, да не успее веднага да се отпусне в леглото и да се пренесе в страната на сънищата. Има една малка хитринка, която може да приложите. Снабдете се с готови или ако обичате да шиете, си направете сами малки възглавнички от естествени материи – лен, памук, коприна. Напълнете ги със сухи ароматни растения, чиято миризма ви действа релаксиращо и Ви помага да се отпуснете. Важното е този аромат да Ви харесва, а да не Ви дразни, още по-добре ще е ако извиква в съзнанието Ви приятни спомени. Една от билките, която най-лесно може да се намери и традиционно се свързва с успокояващо дейставие е лавандулата. Вечер поставяйте билковите възглавнички под вашата възглавница или близо до леглото. Аромата, който ще вдишвате през цялата нощ, ще ви помогне лесно да заспите, а някои от билките, могат дори да облекчат дишането Ви, ако имате дихателни проблеми. През деня, в зависимост от настроението Ви, може да украсите леглото с тези възглавнички, особено ако са красиво ушити.

Много от идеите, които Ви дадох, може да използвате, за да декорирате дома си за предстоящите зимни празници – трапезата, камината, а защо не и елхата. Та има ли нещо по приятно от красива и ароматна Коледа.

Идеи за това, кои растения можете да приложите:

  • Потпури – сухи плодове или кори от портокал, мандарина, лимон, грейпфрут; канелени пръчки; шишарки; цветове от роза, жасмин, невен и лайка; клонки и листа от босилек, върбинка, градински чай, евкалипт, лавандула, маточина, мащерка, пачули, розмарин и др.; зрънца от карамфил, бахар; кора от сандалово дърво, кедър; борови иглички; джиджифилов корен и др.
  • Билкови възглавници – лавандула, канела, борови иглички, лайка, липа, маточина, мащерка, бензое, бахар, кардамон, майорана, розмарин
  • Ароматни билкови торбички – босилек, върбинка, лавандула, лимонена трева, мащерка, маточина, ветивер, розмарин, пачули (стрити листа), розови листенца, жасмин, канела, кедрова кора, бензое.

Разбира се бъдете много внимателни ако имате алергии към определени аромати, ако ще ги прилагате при малки деца и бременни жени. Консултирайте се със специалист или прочетете повече по въпроса в професионална литература.

  • Текст: Вяра Конарева