Забравили сте вашите детайли?

Различните приложения на пчелния восък

от / / Натурална красота

За чудните качества на меда се говори много, но да не забравяме, че трудолюбивите пчелички са сътворили и друг висококачествен природен продукт – пчелният восък.

Восъчните пити се приготвят от пчелите-работнички за складиране на произведения мед. Пчелите произвеждат восък при наличието на достатъчно нектар и цветен прашец.  Той няма хранителни качества, но е незаменим за употреба във фармацията, козметиката и природолечението.

Восъкът има почти бял цвят, когато се отделя от восъчните жлези на пчелата. При изграждането на восъчните пити, той става жълтеникав. Пчелният восък има приятен аромат, но е безвкусен при консумация.

 Основните качества на пчелния восък са свързани с неговите физични и химични свойства.  Той има способност да акумулира топлина и много бавно да я отдава, това е противовъзпалителен и подобряваш кръвообръщението процес. Има антибиотично и антимикробно действие, както и регенеративно въздействие върху болните клетки и тъкани. Също така действа омекотяващо върху кожата и премахва бръчки.

Как да го използваме?

Ако след удар, на нараненото място се появи отток, антибиотичното действие и постепенното отдаване на топлината на нагретия восък върху отеклия участък, ще помогнат за спадането на отока. За целта го нагрейте на водна баня в метален съд. Облекчението идва след 20-30 минутен престой върху болния участък, покрит с вълнен плат, а самият восък е годен за употреба до 10 процедури. При топлолечението се използват питки, компреси и пластири.
3-19c
Според една от „бабините” рецепти, през зимата е полезно да се  правят профилактични восъчни инхалации. Вдишайте през носа за 15-20 мин. парите от 20 г. разтопен на водна баня пчелен восък и ще предотвратите развитието на грипните вируси и болестотворните микроорганизми.

Козметични приложения на пчелния восък

 При използване на кола маска
 Добре е, ако използвате този вид епилация на кожата, да използвате натуралните и варианти, като например колa маска с жожоба и пчелен восък. Синтетичните съставки могат да предизвикат алергични реакции. Восъкът обикновено е два вида – такъв, който се нанася  с шпатула и такъв, който се размазва със стик. След това се слагат специалните ленти. Притискат се по посока на растежа на косъма и се издърпват рязко в противоположна посока. Третираният участък се разтрива с ръка, за да се притъпи чувството на болка. Пчелният продукт спомага за по-бързото успокоение на зачервената непосредствено след кола маска кожа. Омекотява я. Не случайно в готовите лентички за обезкосмяване на косъмчетата по лицето се използва пчелен восък и Алое Вера.
3-19b
Восъкът влиза в състава на много подхранващи, изчистващи и избелващи маски и кремове за лице, омекотяващи и  хидратиращи  лосиони за тяло. Той спомага за образуването на восъкоподобен филм, който предпазва кожата от влиянията на външната среда и дехидратация от студения зимен вятър.

Интересен факт е, че във всички качествени червила има восък. Знаехте ли, че пчелният восък се грижи за устните ви всеки ден и спомага за лесното нанасяне на цветната боя? Освен това стои плътно върху устните и ги гланцира, за да изглежда всичко завършено.

Още една бабина хитринка…

Украсата на Великденските яйца ще направим много по-интересна и шарена с помощта отново на восъка. Рисунки върху топлите яйца, още преди да ги пуснете в боята могат да забавляват децата и да тренират развиването на въображението им. А красивите яйчица, които ще се получат, ще накарат малчуганът да почувства удовлетворение от работата си.

 Приятен меден аромат е предпочитан и в ароматерапията. Благоуханието му се засилва при загряване, което от своя страна дава възможност за още по-интензивни ароматерапевтични усещания. Чудесно се смесва заедно с различни етерични масла, а свойството му да променя коефициентът си на твърдост според температурата, го правят широко използваната съставка при направата на ароматични свещи.

Текст: Боряна Иванова
Снимки: Stockxpert
Ресурси:
atanasov.alpobg.coм
www.rodopska-pchela.com
apibor.org
wikipedia.org
www.arkobo.com

search.pomagalo.com

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

НАГОРЕ