Забравили сте вашите детайли?

Какъв тип е кожата на лицето ви?

от / / Натурална красота

Познаването на типът кожа е много важно условие за правилната грижа и отношение. Много фактори влияят върху начина, по който изглежда кожата ни – начинът по който се храним, продуктите, които използваме, заобикалящата ни среда и атмосферните промени, но това какъв тип е кожата ни е нещо, което не можем да променим, а можем само да разучим и да се съобразяваме с него, за да я направим по-здрава и по-хубава.
Можете да посетите козметолог и той да определи каква е кожата ви и какви продукти е добре да използвате, но можете и сами да определите каква е кожата ви, ако я изучите внимателно.

Ето един тест, който ще ви помогне да се ориентирате каква е вашата кожа?

Каква е кожата ви сутрин, щом се събудите?
А. Нормална – много малко променена от предната вечер
Б. Опъната и люспеста
C. Доста мазна
D. Зачервена и на петна

Каква е кожата ви 15-20 минути след като сте измили лицето си?
А. Приятна на усещане – нито мазна, нито суха
Б. Много суха и твърда
C. Доста мазна
D. Зачервена и сърбяща

Порите на лицето ви са?
А. Леко забележими около носа?
Б. Едва забележими, ако изобщо се забелязват
C. Големи и забележими, особено около носа.

Бих определила състоянието на кожата си като………………………….
А. Доста добро – понякога е леко омазнена около Т-зоната и понякога малко суха по брадичката
Б. Не добро – суха, опъната и люспеща  се
C. проблематично – често се появяват пъпки и сърбяща
D. Нестабилно – често реагира зле на различни продукти, зачервява се и се появяват
петна от различни храни и напитки, и т.н.

Ако отговорите ви са предимно А, вие имате нормална или комбинирана кожа.

Нормалната кожа е гладка, мека, еластична, със здрав вид. Нормалният тип кожа има здрав цвят и вид. Ако имате такава кожа, трябва да се грижите добре за нея, за да запазите здравия и вид. Не почиствайте лицето си прекалено често – на повече от два пъти на ден. Използвайте лосиони без алкохол. Не забравяйте да използвате след всяко почистване нежен тоник, за да запазите порите стегнати и да отстраните следите от лосиона за почистване.
Комбинираният тип кожа е много често срещан. Обикновено Т-зоната (нос, чело и брадичка) е мазна, а бузите са сухи. Третирането на този тип кожа е трудно, тъй като на отделните участъци е добре да се прилагат различни маски, подхождащи на типа кожа.

Ако отговорите ви са предимно B, то вашата кожа е от суха до много суха.
3-25b
Суха кожа – сухата кожа е тънка и бистра, често твърда; зачервява се и се бели, когато е изложена на студено време, възможно е също да има мънички бръчици. Натиснете върху кожата си с пръст силно и задръжте. Пуснете и наблюдавайте – ако червената точка не изчезне бързо, вашата кожа най-вероятно е суха.
Често се усеща опъната и дехидратирана. Сухата кожа не е много лоша диагноза, но често причинява неприятно усещане, опъване, напуква се и се появяват бръчици. Грижата за сухата кожа трябва да е съпроводена с силно хидратиращи кремове. При много суха кожа, могат да си използват масла, който да я подхранят. Добре е да използвате маслени сапуни и да избягвате силните и изсушаващи.

Ако отговорите ви са предимно С, имате мазна кожа.

Мазна кожа – мазната кожа често има нездрав вид, заради блясъка и разширените пори. Намерете чисто огледало и опрете в него брадичката, челото и бузите си. Ако останат мазни петна по стъклото, значи кожата ви най вероятно е мазна. Заради широките пори, по мазната кожа по-често се наблюдават черни тичици, замърсявания и дефекти.
Ако имате мазна кожа, добре е да миете лицето си с топла вода, защото тя по добре разтваря и отстранява мазнината. Пушенето засилва уголемяването на порите и дефектите по лицето, така че добре е да се откажете от този навик. Преди да си сложите грим , мажете лицето си с антисептичен дневен крем, със съставки, които намаляват мазната секреция. Добрата новина за хората с мазна кожа е, че тя остарява по-бавно, отколкото другите типове кожа.

Ако отговорите ви са предимно D, то вие най-вероятно имате чувствителна кожа.

Чувствителна кожа – ако кожата ви лесно става груба и се зачервява, значи най-вероятно имате чувствителна кожа. Този тип кожа е тънка и деликатна; предразположена е към спукани капиляри и чести алергични реакции. Чувствителната кожа реагира по-бързо и по-остро при излагане на много топло или много горещо време. Разликата в температурата, козметичните продукти и някои храни , могат да предизвикат раздразнение. Ако имате чувствителна кожа, избягвайте горещи храни и напитки, екстремни температури, като в сауна и солариум. Също така, винаги трябва да си слагате кремове с UVA/UVB защита.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

НАГОРЕ