Забравили сте вашите детайли?

За съня и сънищата…

от / / Релакс

Едно от най-важните неща за човешкото здраве е пълноценният сън. Учените години наред се занимават с изследването му и се опитват да намерят точната формула за здравословен сън.  Изчислено е, че оптималната продължителност трябва да е 8 часа. За съвременния забързан начин на живот това обаче често пъти се оказва непосилно. Безсънието, казват изследователите, се превръща в сериозна заплаха за активния човек.

Едно от нещата, което често дава отражение върху качеството на съня, това е самото сънуване. Някои хора мислят, че не сънуват, но това всъщност не е вярно. Всеки сънува, всяка вечер, просто не винаги помним сънищата си. Всъщност сънищата са крайно необходими за човешкото здраве и липсата им често може да означава някакъв проблем. Всеки възрастен сънува около 1/5 от нощта. Фройд открил, че сънищата отразяват нашето вътрешно Аз и че от тях могат да се вадят заключения за душевното състояние на един човек. Сънищата имат важно значение за формирането на паметта. С помощта на сънищата събитията от деня, придобитите опит и познание се превръщат в постоянни спомени. Мозъкът натрупва по време на сън информация, като преповтаря определени последователности от събития от изминалия ден.

Ето някой интересни факти за съня и сънищата:

1. При средна продължителност на живота си Вие ще прекарате около 6 години сънувайки. Това са повече от 2,100 дни прекарани в друга реалност!
2. Сънища има откакто има и хора. През времето на Римската империя забележителните и смислови сънища са изпращани в Сената за анализ и тълкуване.
3. Сънуваме средно 1-2 часа на нощ. А често дори имаме по 4-7 часа сън за нощ.
4. Незрящите хора също сънуват. Какви визулани картини се появяват в техните сънища зависи от това дали са слепи от рождението си или са загубили зрението си по-късно. Но визуланите картини не са единственото усещане на което се основава съня. Звуци, усещания и миризми стават свръхчустителни за слепите хора и техните сънища се базират на тези усещания.
5. Пет минути след като свърши съня половината от него се забравя. След 10 минути 90% са загубени.
6. Думата сън се основава на Средно Английската дума “dreme” което означава радост и музика.
7. В сънищата на мъжете присъстват повече мъже, докато жените сънуват еднакво мъже и жени.
8. Изследванията показват, че нашите мозъчни вълни са много по-активни по време на сън отколкото докато сме будни.
9. Хората които отказват цигарите имат по-дълги и по-силни сънища.
10. Малките деца не сънуват за себе си. Те не участат в собствените си сънища, докато не достигнат възраст от 3-4 години.
11. Докато хъркате, не може да сънувате.
12. Кошмарите са нещо често за децата, обикновено започват около 3 годишна възраст и продължават да се появяват до 7-8 година.
13. При анкета, 67% от Американците са преживели Deja Vu в сънищата си, появяващи се по-често при жените отколкото при мъжете.
14. Около 3% от възрастните страдат от нощна апнеа (спиране на дишането, задържане на дъха). Това лечимо заболяване води до необяснена умора и неефикастност.
1-21b
Интересни са също така наречените „пророчески сънища”. Te са много редки и не се присънват на всеки. В тях събитията са представени по специчен начин, със знаци и символи, които носят скрито послание. Символите трябва да се разгадават много внимателно.
В древната история има случаи, когато, поради неправилно разгадаване на информацията от сънищата, са били вземани пагубни за държавата решения.

Има такива сънища, които буквално се сбъдват. Те, както и пророческите, се сънуват много рядко. Тези сънища са предвестници както на лоши, така и на добри събития.

Като цяло сънищата са и винаги ще останат нещо мистично, независимо от многобройните изследвания. Те ще ни провокират с чувствата, които оставят в нас, след събуждане, с картините, който сме успели да запомним. Ако вашите сънища са красиви – отдайте им се, насладете им се, но все пак не забравяйте, че от сън спомени няма…или поне не винаги. 🙂

Автор: Ивелина Паунова

Източник: sanovnik.start.bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

НАГОРЕ