Забравили сте вашите детайли?

Еко алтернатива за нашата почивка

от / / Еко

Сезонът на отпуските е вече тук. Планирахте ли вече вашата? Не? И аз, но пък имам страхотна идея, която, освен с компанията, мисля да споделя и с вас. Осени ме, когато група приятели отдоха на палатки, но аз не успях да се присъединя… и тогава си казах- това е! Защо трябва през отпуката да търся хотелкска стая, да търпя шума на препълнения курорт, когато доста по-евтино и по-качествено мога да си почина сред природара.

Идеята ми е за селския или еко туризма… природа, природа и пак природа!!! А в България тя е повече от уникална! Дали ще грабнем палатките и ще намерим някоя красива местност, ще обиколим няколко парка и резервата, или пък ще се се отдадем на стария бит в някое малко селце, запазило едновремешния си облик… и двата варианта ни гарантират една незабравима и различна почивка. Освен това е един прекрасен начин да се почувстваме по-близо до природата и да се настроим екологично.

Българската природа дава прекрасни възможности за практикуването на еко туризъм. Тя се нарежда измежду най-богатите на растителни видове в Европа, особено спрямо големината на страната ни. Фауната ни е измежду най-богатите на Стария континент. Голяма част от видовете са характерни само за България или за Балканския полуостров и не се срещат никъде другаде по света.
7-6b
Уникална за България е и запазилата се на много места девствена природа. Уникални са карстовите райони, особено в Родопите, Стара планина, Пирин, където се намира по-голяма част от общо 5000 български пещери. Имаме създадена мрежа от 3 национални и 11 природни парка, 89 резервата и 2 234 природни забележителности създават условия за различни видове специализиран туризъм, фотосафари, наблюдение на птици и растения, скално катерене, алпинизъм, спелеоложки туризъм и др. Планините имат добра проходимост; маркираните пътеки в планините са с обща дължина 37 000 км като непрекъснато се маркират нови пътеки и се дава възможност да бъдат посетени някои нови райски кътчета от българска природа.

Към еко туризма с успех можем да добавим селския туризъм. А защо не и да ги съчетаем. Интересът и към двата непрекъснато расте, защото през почивните си дни хората се опитват да избягат от шума на големия град, а за съжаление напоследък курортите ни са дори по-шумни. Затова пък, в България има толкова много тихи и красиви селца и градове, готови да ни посрещат в уютната си обстановка или по калдъръмените си улички и да ни предложат изживяване, с което да ни отдалечат на светлинни години от досадното и скучно ежедневие. Бране на билки, обикаляне на забележителности, ездене на кон, пикници са малко от нещата, които ще освежат почивката ни.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

НАГОРЕ