Забравили сте вашите детайли?

Грижа за кожата в студеното време

от / / Натурална красота

Зимата настъпва, а с нея освен празничното настроение и снежните забавления идват и проблемите с кожата ни. Те, разбира се, са резултат от ветровитото и студено време, както и от промяната на влажността на въздуха.

 Какво точно се случва с кожата ни през зимата?

– Kогато сме навън, ниските температури забавят циркулацията на кръв в кожата ни. В резултат, кожата не получава достатъчно хранителни съставки и кислород, а всички заздравителни и регенеративни процеси се забавят. Заради това кожата губи здравият си вид, отслабва и става бледа.

– Когато влезем на топло, кожата губи влажността си, заради сухата среда, предизвикана от вътрешното отопление. Като резултат тя става суха, опъната и дори може да започне да се люспи.

– Рязката смяна на температура навън и вътре е стресова за кожата ви и тя не успява да запази баланса си. Това води до дехидратация, раздразнение, разширени капиляри и зачервяване.

 Как да запазим кожата си здрава и красива през зимата:

 Първата стъпка е да преосмислите ежедневната грижа, която полагате за кожата си, както и продуктите, които използвате.
3-21c
1. Почистването
Бъдете внимателни с използването на почистващи тоници, съдържащи алкохол, както и с честото дълбоко почистване на кожата. Студеното време отслабва баланса на кожата ни и защитната липидна бариера, така че допълнителният стрес от прекалено изтъркване или изсушаване на кожата само може да влоши ситуацията.
Избирайте по-слаби и нежни към кожата почистващи лосиони – почистващо мляко или лек пенлив лосион. Ако ежедневно използвате почистващ тоник на алкохолна основа, по-добре го спрете, поне през зимата. Запомнете – алкохолът лишава кожата от липиди, естествени защитни мазнини, влияе за сухотата на кожата и повишава чувствителността.

2. Ексфолирането
Eжедневното ексфолиране на кожата не е никак препоръчително през зимата. Причината е също като горната – кожата не успява да възстанови баланса си и да се регенерира достатъчно бързо, това води до дехидратиране, съхнене и чувствителност към свободните радикали. Свеждайте ексфолирането до 1-2 пъти седмично и използвайте нежни ексфолиращи маски с богато съдържание на хидратанти и подхранващи елементи.

3. Хидратанти
 Всеки е свикнал да се грижи за кожата си, взимайки под внимание нейният вид – суха, мазна, нормална, чувствителна… През зимата обаче типовете кожа доста се променят – мазната кожа става нормална, нормалната започва да става суха, а сухата – често става раздразнителна и чувствителна. Имайте впредвид това и търсете по-силно хидратиращи продукти. Оглеждайте се за продукти, съдържащи масло от шеа (shea butter), бадемово масло (almond oil), масло от иглика (primrose oil).

4. Времето също е важно
Нанасяйте хидратантния си крем поне 30 минути преди да излезете навън. Ако не дадете достатъчно време на кремът да попие в кожата, особено ако е с високо съдържание на вода, той ще замръзне на повърхноста на кожата ви и така ще и навреди още повече.

5. Релаксация във ваната
 Няма по-приятен начин за релаксация през зимата от гореща вана, но… не прекалявайте с продължителността на ваната, както и с горещината на водата – това важи и за душа. Прекалено горещата вода ще наруши защитния  липиден и мастен слой на кожата и ще и навреди. В топлата вана добавяйте ароматни и подхранващи масла, както и богати на минерали соли. Те действат изключително добре на кожата и когато е топла, но не гореща, ги поема по-лесно.

6. Слънцезащитен крем през зимата? – Разбира се!
Не го пренебрегвайте, особено когато е заснежено и отивате на разходка в планината или на ски. Белият сняг отразява слънчевите лъчи много повече, отколкото дори пясъкът на плажа през лятото. Имайте под ръка един флакон слънцезащитен крем с SPF поне 15 и ще избегнете слънчевото изгаряне през зимата, случващо се така често, заради пренебрегването на зимното слънце.

7. Напукани устни и ръце
 Това са най-страдащите части от кожата на тялото ни през зимата. Устните се напукват и налющват, а ръцете изсъхват прекомерно, зачервяват се и се появяват бели люспици. За устните намерете плътно и силно мазило, като масло от шеа, масло от жожоба  или от авокадо. Слагайте си го всеки път преди да излезете навън, както и преди лягане.
3-21b 

Кожата на ръцете пък е по-тънка от тази на останалата част от тялото, затова и тя е толкова чувствителна на зимните условия. носете ръкавици – меки и удобни, а не стегнати и дразнещи кожата. Те няма да стоплят ръцете, каквато им е основната мисия, а дори напротив! Открийте дълбоко хидратиращ, успокояващ и подхранващ  крем за вашите ръце и не забравяйте да се грижите за тях поне 2-3 пъти седмично.

8. Нивото на влажността в помещенията.
 При затоплянето на помещенията през зимата нивото  на влажността пада много, а това сериозно вреди на нашата кожа. Можете да използвате овлажнители за въздух вкъщи и на работното си място. Друго добре средство са няколко цветя в стаята – те регулират прекрасно влажността в помещението.

9. Витамини и антиоксиданти
 Помогнете на кожата си да преодолее зимният стрес, като приемате достатъчно количество от необходимите и антиоксидантни добавки. Най-важните витамини за кожата са витамин B, C, E, Цинк и Магнезий.

10. Останете активни!
 Зимата, малко или много, ни затваря вкъщи, натопло…  Но за кожата ви, а и за здравето ви като цяло, е важно да останете активни и да не правите по-малко движения, отколкото през останалата година. Ако правите упражнения вкъщи – продължавайте, а ако досега сте спортували навън – намерете някакви упражнения, които да ви допадат и да са подходящи за домашно изпълнение, поне за през зимата!

Текст: Малена Андонова
Ресурси:
http://allwomenstalk.com
http://www.health-beauty-salon.infо
http://www.answers.com
www.beauty-cosmetic-guide.com
www.ehow.com
http://www.skincare99.com
www.syl.com

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

НАГОРЕ